Pang Boom Krasch

Illustration: Amandus Lindblad
”Det här är inte musik”, skrek teaterdirektören och höll för öronen när musiken till Glada änkan presenterades för honom för första gången. Året var 1905 och  männen bakom den blivande världssuccén uppmanades att lämna Theater an der Wien. 

Pang Boom Krasch – en änka föds, är en rafflande historia om människorna bakom succén. Mot alla odds, mellan hopp och förtvivlan, drev upphovsmännen tillsammans med teaterns skådespelare Glada änkan till premiär. Det är en berättelse om passionen för musiken och scenkonsten i en euforisk och motsägelsefull förkrigstid i början av förra seklet som på ett obehagligt sätt inte är olik vår egen tid.

Andrea Tarrodis nykomponerade musik är en brygga till den klassiska och välkända musiken från Glada änkan av Franz Lehàr. Ett sällsamt musikaliskt möte mellan dåtid och nutid med text av Andreas Boonstra. Regin står Eva Staaf för, efter en idé av Jonas Nerbe. Föreställningen översätts just nu inför turné internationellt.

________________________________________________

Citat från press

”Frigruppen SthlmsMusikTeater har alltid spännande saker för sig.”
Dagens Nyheter

Pang boom krasch kokar ny och samhällskritisk musikdramatik på en glad gammal änka.”
Dagens Nyheter

“Ensemblen är full av espri. Det är fullt av glädje här”
SVT Kulturnyheter

“Ett lyckligt giftemål: Andrea Tarrodis eleganta och rytmiskt uppbrutna melodilinjer mot den trallvänliga valsen”
SVT Kulturnyheter

”Ett snärtigt skrivet libretto med glimrande scener som en politisk satir över de tre monarkerna med brittisk, tysk och rysk accent som bara den är värd biljettpriset”
SVT Kulturnyheter

”Musiken är en rapp och rolig syntes mellan förra sekelskiftets klangvärld och tonsättaren Andrea Tarrodis eget kabaréhumör.”
Dagens Nyheter

”Kvintetten där Franz Lehárs toner interfolieras med Andrea Tarrodis nyfikna och undersökande musik, fraser som tycks samtala med sin föregångare från det förra sekelskiftet”
Aftonbladet

Trailer

Teaser 2 – Pang Boom Krasch

Sång och samtal från vårt operamusikalsamtal.

Teaser 1 – Pang Boom Krasch

Hör regissören och konstnärliga ledarens egna ord om föreställningen.

Medverkande

Ensemble

Robert Noack, Tenor – Franz Lehár

Agnes Wästfelt, Sopran – Mizzi Günther

Jonas Nerbe, Tenor – Louis Treuman

Astrid Banck Linderoth, Sopran – Annie Wünsch

Oskar Roslund, Tenor – Karl Meister

Orkester

Oskar Treitler – Violin

Bartosz Cajler – Violin

Maria Jonsson – Viola

Josef Alin – Cello

Margreet Houtman – Klarinett







Mer om de medverkande

Medverkande

Robert Noack, tenor
Franz Lehár

Robert Noack examinerades 2011 från Teaterhögskolan i Malmö och har sedan dess arbetat på scener i Helsingfors, Göteborg, Malmö, Stockholm samt turnérat Sverige runt med egna produktioner. Under åren 2012 till 2015 spelade han Karl-Oskar i den senaste svenska uppsättningen av Kristina från Duvemåla (med ett avbrott under spelåret 13/14 då han på Västmanlands teater bl.a spelade en gris som pratade östgötska och älskade t-shirts med coola tryck). Här i Stockholm medverkade han senast i Kulturhuset Stadsteaterns uppsättning av Kulla-Gulla där han bl.a. spelade den mystiske enstöringen Dal-Pelle. 

Agnes Wästfelt, sopran
Mizzi Günther

Agnes Wästfelt, sopran har en Bachelor och Masterexamen från Musikhögskolan i Malmö, samt diplom från konservatoriet i Köpenhamn. Med Duo DahlWäst vann hon 2017 års upplaga av Copenhagen Lied-duo competition och var 2014 en av Svenska Wagnersällskapets stipendiater. Hon har främst arbetat med kammarmusikaliska projekt och har uruppfört en mängd verk. Sedan 2010 är hon en del av nyoperakompaniet Operation Opera där hon sjöng Sköterskan i framtidsdystopin Anfasia.

Jonas Nerbe, tenor & Konstnärlig ledare
Louis Treuman

Jonas är utbildad på konservatoriet i Wien. Han har medverkat i bl.a. Les Misérables, La Cage aux Folles, Skönheten och Odjuret, Figaros Bröllop, Tiggarstudenten  i Tyskland och Österrike. Sen år 2000 är han konstnärlig ledare för SMT. Jonas vann pris som ”Bästa artist” på Amerikas största teaterfestival New York International Fringe Festival för sin tolkning av William Shakespeare i enmansmusikalen William.

Astrid Banck Linderoth, sopran
Annie Wünsch

Astrid Banck Linderoth studerar för närvarande kandidatprogrammet i opera vid Stockholms konstnärliga högskola, institutionen för opera. Tidigare har Astrid studerat opera vid musikhögskolorna i Bremen och Lübeck i Tyskland samt röstskådespeleri vid SKH, institutionen för skådespeleri. Under hösten 2022 medverkade hon i Folkoperans Norma av Bellini i kören och i flertalet produktioner med Radiokören. Till hösten 2023 gör Astrid praktik vid Kungliga Operan i Stockholm och debuterar där i rollen som Die Vertraute i operan Elektra av Richard Strauss.

Oskar Roslund, tenor
Karl Meister

Oskar Roslund är utbildad på Högskolan för scen och musik i Göteborg och tog sin examen där 2019. Han har spelat med i Little Women på HSM, Shakespeare in love på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm, Historien får liv på Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg. På Wermland opera i Karlstad har Oskar medverkat i Måndag hela veckan, de pandemiinställda föreställningarna I love you, you´re perfect, now change och Stjärnorna i baren gnistrar igen samt i Titanic.

Orkester

Oscar Treitler, Violin

Oscar Treitler studerade vid KMH, Mozarteum och stråkkvartett-spel i Amsterdam och har sedan examen arbetat som kammarmusiker (bl a som primarie i Treitlerkvartetten) och gästat många svenska orkestrar som konsertmästare och stämledare. Han har även varit solist med flera svenska orkestrar och mottagit priser i internationella tävlingar samt flertalet stipendier i Sverige. På teaterscenen har Oscar spelat fiol till Såsom i himmelen (Oscarsteatern) och Sound of Music (Stadsteatern).

Bartosz Cajler, Violin

Bartosz Cajler har spelat med flertalet orkestrar i Polen, Sverige och Italien och har vunnit priser i internationella tävlingar. 2007–2018 var han primarie i Dahlkvistkvartetten som vann Ung & Lovande-tävlingen i Västerås och blev utnämnd av Stockholms Konserthus till Rising Stars. Kvartettens cd-skiva blev belönad med en Grammis 2018. Bartosz undervisar i violin vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt vid Mälardalens Universitet i Västerås.

Maria Jonsson, Violin

Maria Jonsson är violast i MalvaKvartetten sedan 2008, en stråkkvartett som profilerat sig i att nå ut brett med nyskriven stråkkvartettmusik. MalvaKvartetten samarbetar frekvent med komponister, dansare och musiker från andra genrer och fick strålande recensioner samt en grammisnominering 2022 för debutskivan Wooden bodies. Maria spelar även improviserad musik och frilansar med utgångspunkt från Stockholm.

Josef Alin, Cello

Josef Alin är född 1995 i Stockholm och har studerat i Berlin vid Universität der Künste och i

Stockholm vid Edsbergs musikinstitut. Han är mottagare av ett stort antal stipendier i Sverige och pristagare i nationella såsom internationella tävlingar. Aktiv som både solist, kammarmusiker och orkestermusiker har Josef frilansat flitigt de senaste åren både i Sverige och utomlands.

Margreet Houtman, Klarinett

Margreet är en aktiv orkestermusiker samt solist och kammarmusiker som uppträder över hela Europa. I Nederländerna uppträder hon regelbundet med Royal Concertgebouw Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra och Netherlands Philharmonic Orchestra. Hon hade också kontrakt med den världsberömda Teatro alla Scala Orchestra och La Scala Philharmonic Orchestra.

Hon arbetar regelbundet med orkestrar i Skandinavien som Finlands Radios symfoniorkester, Bergens filharmoniker i Norge och Islands symfoniorkester. I Sverige har hon uppträtt i Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna och Kungliga Operan. Hon har även varit delaktig i kammarmusik på Asko Schönberg Ensemble, DoelenEnsemble, KammarensembleN och Norrbotten NEO.

Produktionsteam

Andreas Boonstra, Dramatiker

Andreas är regissör, dramatiker, skådespelare, musiker och ljussättare med mera, och har skrivit och regisserat föreställningar på bland annat Dramaten, Stockholms Stadsteater och Göteborgs Stadsteater. Detta blir hans sjätte produktion med SthlmsMusikTeater. Andreas är konstnärlig ledare, regissör, dramatiker och skådespelare på Moment:Teater. 

Andrea Tarrodi, Kompositör

Andrea Tarrodi är en av de mest efterfrågade svenska tonsättarna. Hon tonsätter orkester, kör och kammarmusik lika väl som operor och hennes verk framförs världen runt. 2018 prisades Andrea med en Grammis för inspelningen av Tarrodi – String quartets framfört av Dahlkvistkvartetten. Under 2020 var Tarrodi den första svenska kompositören att tilldelas uppdrag för BBC Last Night of the Proms. Andrea är även aktuell med albumet Four Elements en symfoni inspelad i samarbete med Nordiska kammarorkestern. Det är andra gången Andrea samarbetar med SthlmsMusikTeater senast i tonsättningen av Frihetens Namn 2021.

Eva Staaf, Regissör

Eva Staaf har en lång karriär som regissör inom ljuddrama och arbetar även som författare och dramatiker. Eva Staaf har regisserat över ett 20-tal serier och ljuddramer för barn och vuxna för Sveriges Radio P1, P3, P4. Däribland tre julkalendrar. Hennes egen första barnbok nominerades till Augustpriset. Hon är föreläsare och gästlärare i ljuddrama, röstgestaltning. Eva har bl.a tilldelats Författarförbundets Radiopris, vunnit guld i New York Festivals med regin av “Bröderna Lejonhjärta”. 2022 tilldelades hon juryns hedersomnämnande i Prix Europa för “Estonia – 1994″ där hon stod för regin.

Ebba Forstenberg, Scenograf och Kostymdesigner

Ebba Forstenberg är scenograf och kostymdesigner, utbildad på Stockholms dramatiska högskola och verksam sedan 2006. Hon har arbetat med föreställningar på bl a Stockholms stadsteater Skärholmen, Borås stadsteater, ung scen/öst, moment:teater, Teater De Vill och Stadra Teater. Ebba har också en examen i filmscenografi från LTU, och har arbetat med många film- och tv-produktioner vid sidan av arbetet med scenkonst.

Agnes Kenttä, Maskdesigner och kostymdesigner

Agnes är utbildad mask och perukdesigner (stdh/skh 2012-2015) och har frilansat runt om i Sverige sedan examen. Främst som maskdesiger men hon har även hunnit med att göra en del kostymdesign. Hon har bl.a. jobbat på Riksteatern, Ung Scen/öst, teater Västernorrland, SVT och Tur teatern. Agnes gillar att bygga saker och lära sig om nya material.

Amandus Lindblad, Producent

Producent inom scenkonst och blåsmusik. Han har en kandidatexamen inom Kulturentreprenörskap och en magisterexamen i teaterstudier. Han arbetar som producent för Blåsarsymfonikerna i Stockholm och nyligen haft uppdrag vid Operabyrån, återkommande uppdrag vid både Opera på Skäret och SthlmsMusikTeater.

Anders Holtz, Repetitör och ljudtekniker

Anders har frilansat som musiker/pianist sedan tidigt 90-tal. Likt en musikalisk kameleont passerar dom flesta genrer hans flinka fingrar – nu senast i Oktoberteaterns Fantasticks. En förkärlek till teatermusik har alltid funnits där, symbiosen mellan skådespel och musicerande tillför en extra dimension. Har även ett mångårigt samarbete med SthlmsMusikTeater.

Nelson Lima, Ljusdesigner och ljustekniker

Nelson Lima är en ljusdesigner/tekniker som kommer från Porto, Portugal. Han studerade ljusdesign för scenkonst 2003 och sedan dess har man arbetat med flera produktioner nationellt och internationellt, från teater till dans, performance till livemusik. Flyttade till Sverige 2011 där han är frilansare och arbetar bland annat på Teater Tribunalen sedan 2021.

För arrangörer och skolor

Pang Boom Krasch går att boka som skolföreställning under 2023. Om du som arrangör eller skola är intresserad av att veta mer kontakta vår konstnärliga ledare Jonas Nerbe för mer information under kontakt.

Kulan – boka till ett subventionerat pris

Pang Boom Krasch – en Änka föds finns att boka för ett subventionerat pris till skolor och arrangörer med pedagogisk verksamhet. Lär mer om pris och bokning på Kulans sida. Länk här.

Pedagogiskt material

Här kan du som pedagog läsa om vårt pedagogiska material. Läs här.